Brouwerij In de Cop

1409 - 1931

Noordzandstraat 13
nr. 25 op de wandelkaart van Brugge
Wandelkaart: 
Gevelsteen boven ingang 1993
Embleem brouwerij In de Cop
Gevel op de hoek Kopstraat 1993

We gaan de Noorzandstraat in en komen op nummer 13 aan de brouwerij In de Cop, wat duidelijk te zien is aan de gevelsteen boven de ingang. Brouwerij IN DE COP, met een C in de betekenis van beker, werd reeds in 1409 vermeld. Het brouwershuis was eind 20ste eeuw tientallen jaren een speelgoedzaak, nu een kledingzaak Chill'out. In  de achterste gebouwen was de brouwerij, vandaar de naam Kopstraat.

We duiken terug in de biergeschiedenis en merken dat François Cauwe, die afkomstig was uit Roeselare, zich hier in 1740 als brouwer komt vestigen. De naam Cauwe wordt in de loop van de 19de en 20ste eeuw onafscheidelijk verbonden met de brouwerij- en mouterijwereld. De zoon Isidore Cauwe volgt zijn vader op en Isidore geeft de roerstok door aan Justin Cauwe, de vierde van 11 kinderen. Justin wordt op de wereld tentoonstelling van 1886 te Antwerpen, gelauwerd om zijn uitstekend bier. Ondertussen blijft de familie Cauwe niet bij de bierpakKen zitten. De dochters slaan brouwerszonen aan de haak om zo hun levensdorst te lessen. Zo trouwt Marie-Julie Cauwe met François Verlinde en komt bij de zojuist bezochte brouwerij De Sleutels terecht (zie vroeger).  Désiré Cauwe (2de kind) wordt smoorverliefd op Florence De Buck van Brouwerij LE LION D'OR (zie vroeger).

Terug naar de COP, waar alles nog niet was gezegd. Want buiten brouwen werd er ook azijn gemaakt. Het verschil hebben wij nooit kunnen proeven. De zoon van Justin, Joseph Cauwe was er de laatste brouwer vanaf 1925. Zijn broers Charles en Etienne hadden een mouterij in de Lane en de Westmeers en bevoorraadden daarmee de brouwerij In de Cop.

Etienne was gehuwd met de zuster van de vrouw van Joseph zodat men in de volksmond sprak van een "Double Alliance". Bij het overlijden van Etienne Cauwe werd de mouterij nog een tijd door Cyriel Verlinde gebruikt en na hem door Pierre O'Hoedt.

De brouwerij stopte haar activiteit in 1931.

En waarom komt die misleidende datum bij dit gevelembleem hier nu roet in ons brouwerij-eten gooien? We weten dat brouwerij IN DE COP al veel langer bestond, maar in 1580 werd Jacob Van Veldeken de eigenaar-brouwer, en nà één jaar was 't al feest, vandaar die steen in de gevel met het jaartal 1581 .

Hieronder nog een galerij met meer foto's en uitleg over bovenstaande gegevens.
Klik op een foto om de ganse galerij in het groot te zien.

Extra foto's: 
Kopstraat 1993
Brouwershuis 1980
In de Cop 2020 Kledingzaak Chill'out