Brouwerij De Wulf

Brugge-Zeehaven

1441-1936

Walplein 23
nr. 33 op de wandelkaart van Brugge
Wandelkaart: 
Gevelsteen brouwerij De Wulf
Ingangspoort voormalige brouwerij De Wulf / Brugge-Zeehaven

Dit is de complexe historie van brouwerij Henry Maes welke zich op twee verschillende plaatsen op het Walplein afspeelde. ·
Beginnen we eerst met Brouwerij DE WULF. Reeds vanaf 1441 zou hier een brouwerij zijn geweest. Het embleem in de muur gaat terug tot in 1580, het huis had de naam "In de Wulf". Toen was de brouwerij eigendom van Antheunis Van de Zande. Na verscheidene eigenaars, kocht Gilliods de brouwerij, die ook brouwerij DEN ANKER bezat. In 1845 zien we er als brouwers de familie Corneyn-Gheleyn die hun woning op het Wijngaardplaats hadden aan de achterzijde van de brouwerij. De brouwerij wordt uiteindelijk gekocht in 1877 door Désiré Vanneste, leerlooier van beroep. Hij was de broer van Jules die 't Hamerken stichtte. Maar Désiré Vanneste had meer zin in brouwen dan leer looien, wat ook meer status had. Désiré Vanneste stelde in 1875 in het Burgerwelzijn het huidevettersmaterieel te koop. Er was ook een verdeling van de gronden op het terrein. Vanaf dan noemt de brouwerij BRUGGE- ZEEHAVEN.
Brugge's droom om een Zeehaven te hebben was toen al in volle onderhandelingen.
Een dochter van Désiré, Clemence Vanneste, kon het voor mekaar krijgen met de zoon van de brouwer naast de deur te trouwen in 1885. Die vader gebuur-brouwer was Henri I (Henri Leon Maes) en zo smolten in 1936 de twee brouwerijen uiteindelijk samen, bij de naam De Halve Maan.
Uiteindelijk zijn alle percelen van de oorspronkelijke brouwerij "De Wulf" naar de brouwerij "De Halve Maan" overgegaan, met een tussen fase enerzijds als leerlooierij (1824 tot 1875) en dan enerzijds weer als de brouwerij "Brugge-Zeehaven" (1875 tot 1942) en anderzijds als congregatiegebouw (1878 tot 1953).
Boeiende geschiedenis vervolgt....

 

Hieronder nog een galerij met meer foto's en uitleg over bovenstaande gegevens.
Klik op een foto om de ganse galerij in het groot te zien.

Extra foto's: 
Walplein toegang tot de voormalige brouwerij De Wulf
De poort in 1982
Walplein 1980
Walplein Schilderij anoniem meester 1858-1871