Brouwerij De Gouden Boom
1983-2004
Paul Vanneste, zoon van Jacques, sticht in 1983 in samenwerking met brouwerij Frank Boon uit Lembeek de nieuwe brouwerij DE GOUDEN BOOM. Alle lage gistingsbieren worden er verbannen. De rij van de nieuwe bieren wordt geopend door het Brugs Tarwebier, welke reeds vanaf het begin een succes was. Het vulde in de jaren tachtig een gat in de markt van de witbieren, die toen alleen nog door brouwerij De Kluis in Hoegaarden bij Leuven werden gebrouwen door Pierre Celis. Het alternatief van de pils begon zijn opmars.
De traditie van het Patersbier van Steenbrugge wordt hervat. De dubbele bruinen krijgt zelfs het gezelschap van een blonde tripel. Sint- Arnoldus, patroon der brouwers en stichter van de Sint- Pietersabdij van Oudenburg en Steenbrugge siert de etiketten van dit Brugse abdijbier.
De volgende aanwinst van DE GOUDEN BOOM was de Brugse Tripel. Deze Brugse Tripel is heel wat voller en steviger dan zijn voorhanger bij 't HAMERKEN. Het is licht amberkleurig bier geworden. Brugs Blond was de laatste telg van de bieren van de Gouden Boom.
Vanaf 1993 gaan de brouwerijen Rodenbach en DE GOUDEN BOOM nauwer samenwerken.
De Gouden Boom heeft voor het laatst bier afgevuld op flessen in 2002. In september van dat jaar heeft brouwerij Palm de roervork overgenomen en hebben zij er nog gebrouwen tot in 2005. De bierproductie in Brugge werd overgeheveld naar de Palm-brouwerij in Steenhuffel. Het Brouwerijmuseum en de vzw ‘t Hamerken, (vereniging voor brouwerijgeschiedenis) dat zich sinds 1990 in de mouterijgebouwen bevond, diende in 2005 te verhuizen naar Brouwerij De Halve Maan aan het Walplein. Brouwerij Palm verkocht in 2006 de gebouwen van Brouwerij De Gouden Boom in de Langestraat in Brugge aan een projectontwikkelingsbedrijf. Een heel klein deeltje van de voormalige brouwerij- en mouterij-installaties werd in 2006 echter als industrieel erfgoed beschermd. De rest van de gebouwen maakte plaats voor een nieuwbouwproject met appartementen, winkels en een museumcafé. Op dat café wordt nog steeds gewacht. Het beschermde mouterijgebouw en de gerestaureerde woning met trapgevel uit de 17de eeuw aan de Langestraat zijn geïntegreerd in het nieuwbouwproject.
Hieronder nog een galerij met meer foto's over bovenstaande gegevens. Klik op een foto om de ganse galerij in het groot te zien.