Brouwerij Den Erckel

Brouwerij Le Tigre, De Graeve

1673 - 1926

Wollestraat 25
nr. 29 op de wandelkaart van Brugge
Wandelkaart: 
Voorgevel brouwerij Den Erckel 1980
 Aimé De Graeve (°1863 +1942)

We wandelen door de Galerij Ter Steeghere naast de Heilig Bloedkapel, tussen Burg en Wollestraat. Door de ramen heen op onze linkerkant, of op de toeristische doorgang langs de trappen over het terras van Opus Latino, zien we naast ons een gebouw met een schoorsteen langs het water. Dat is het enige dat nog overblijft van brouwerij De Graeve. We lopen door tot aan de Wollestraat.

De ingang van de brouwerij was aan de linker gevel van Wollestraat 25. Tot eind vorige eeuw stonden nog de letters BROUWERIJ in het bovenlicht van de rondboogpoort. De gevel is versierd met ornamenten welke meer aan wijn doen denken dan aan bier. Het huis dateert van ca.  1800 en is in empirestijl.  Er zijn drie reliëfs.  Bovenaan zie je een vrouw in het midden van trossen druiven.  Links onderaan bedient ze al zittend een ploeg, rechts heeft ze een 'hoorn des overvloeds' in haar hand.  Zij lijkt op de godin Ceres. Ceres is een figuur uit de Romeinse religie. Ze was de godin van de akkerbouw (in het bijzonder van het graan) en de moederliefde (vruchtbaarheid) en heeft ook banden met de onderwereld. Later werd zij gelijkgesteld aan de Griekse godin Demeter..

Dit is een brouwerij welke in de loop van zijn geschiedenis verscheidene benamingen heeft gehad. Bij een eerste telling waarin we hem terugvinden op het eind van de 17de eeuw treffen we de brouwerij aan onder de naam DEN ERCKEL. Dit was de naam van de stedelijke brouwerij waar ook private personen hun eigen bier mochten brouwen. Een tijd lang was het De Pensée. Toen in de tweede helft van de 19de eeuw de brouwer en burgemeester van Pervijze, Louis De Graeve, deze brouwerij kocht, werd de Franse naam LE TIGRE gekozen. Voor de geïnteresseerden:  Louis was getrouwd met de zuster van Jules Vanneste, die de brouwerij 'T HAMERKEN startte.

Toen de brouwerij onder de zoon Aimé De Graeve zijn activiteiten staakte in 1926, stonden deze gebouwen er nog ongebruikt bij tot nà de tweede oorlog. In 1950 palmde de meubelgalerijen De Jonckheere deze gebouwen in, waardoor voor veertig jaar het opschrift BROUWERIJ aan het oog onttrokken werd.

Bij de laatste restauratie is hier niets meer van overgebleven. Straks nemen we een kijkje van op de Rozenhoedkaai en zullen we dromen van twee brouwerijen.

Hieronder nog een galerij met meer foto's en uitleg over bovenstaande gegevens.
Klik op een foto om de ganse galerij in het groot te zien.

Extra foto's: 
Brouwershuis 1970
Brouwershuis 1980
brouwershuis / Gallerijen Jonckheere 1980
Brouwershuis 1993
Poort Brouwershuis 1993
Opschrift poort BROUWERIJ 1993
Brouwershuis 2012
Wollestraat 25 anno 2020
Geveltop: Godin Ceres met druiven
Godin Ceres met ploeg (akkerbouw)
Godin Ceres met hoorn des overvloed
Luchtfoto Brouwerij 1980
Brouwerijgebouw vanop terras Opus Latino 2016
Zicht op brouwerij vanuit Ter Steghere doorgang
zicht op het brouwerijgebouw vanop de Rozenhoedkaai
Zicht vanop Rozenhoedkaai 1905
Rozenhoedkaai 1925