Brouwerij De Roos

Rozenbrouw

1845 -1931

Rozendal 7 / Groenestraat
nr. 19 op de wandelkaart van Brugge
Wandelkaart: 
Lithografie Brouwerij De Roos
Mouterijgebouw 1980
Een nieuwe brouwketel in 1923

Op de hoek van de Groenestraat en Rozendal ontdekken we een gebouwencomplex waarvan een ontmantelde mouttoren in het oog springt. Deze vroegere mouterij is nu een scholencomplex van de zusters Maricolen.

In 1845 richtte Antoine De Meulemeester jr., ja je weet het, die van den Aigle Belgica ... wel hij richtte hier een brouwerij op voor zijn dochter Hortense welke met Joseph 1 Floor huwde. Brouwerij De Roos was geboren. Drie generaties lang zou Floor de roerstok hanteren. Eén der opvolgers Antoine sneuvelde in de eerste oorlog, waardoor zijn moeder leven in de brouwerij hield tot de jongste telg, Joseph III, in 1921 fictief in de brouwketel sprong. Dit zou reëel nooit gekund hebben, want met zijn 225 kilogram moest hij in zijn biercamion naast zijn stuur plaatsnemen. Na de accijnzencontrole en de nodige proeverijen moest dikke Floor de controleur meestal naar huis voeren. Hoe ze dan in de camion  zaten, konden we helaas niet met fotomateriaal illustreren. Buiten voorzitter van de Brugs Brouwersbond was Floor ook commissaris in de coöperatieve brouwerij DE LAC.

Het bier van De Roos, ook wel Rozenbrouw geheten, was een bruin bier met als naam Vieille Triple of Ouden Tripel. Het bleek het sterkste bier van Brugge te zijn. Er werd verteld dat wanneer men van de triple dronk, "jen hoar  der van rechte stoenkt". De eens zo grote brouwerij ging uiteindelijk in 1932 failliet, en Floor ging biervoerder spelen bij de concurrentie in de Oude Zak, De Sterre,  maar dat wist je reeds. We zien hier enkele foto’s waar Joseph Floor fier en zeer herkenbaar poseert bij een nieuwe brouwketel die geleverd werd.

Via de Rozendal dwarsen we de Oude Zak, en komen in de Leeuwstraat aan de Leeuwenbrug. Een prachtig Brugs hoekje. Langs het water was een brouwerij….

Hieronder nog een galerij met meer foto's en uitleg over bovenstaande gegevens.
Klik op een foto om de ganse galerij in het groot te zien.

Extra foto's: 
Joseph Floor
Logo De Roos
Joseph Floor bij zijn nieuwe ketel
Briefhoofd La Rose
Flessen & reclamebord brouwerij De Roos
Laatste biervoerders te Brugge, "Nooit geen Tripel meer"
De mouterijtoren 1980
Luchtfoto brouwerij De Roos 1980