Brouwerij La Marine

Brouwerij Schaeverbeke / van Houtryve

1894 - 1927

Wollestraat 35-37
nr. 30 op de wandelkaart van Brugge
Wandelkaart: 
Lithografie brouwerij Schaeverbeke
Bourgondisch Kruis 1993
Brouwerij La Marine 1905 / zicht Rozenhoedkaai

De Wollestraat had vroeger ook nog een tweede brouwerij op het nummer 35-37. Daar vinden we niets meer. De brouwerswoning stond op deze plek, en de poort was een doorgang naar de binnenkoer van de brouwerij. Zie de afbeelding op de lithografie van de brouwerij. Op die plek werden tussen de twee oorlogen namaak houten middeleeuwse huisjes gebouwd en die plek kreeg de naam  Het Bourgondisch Kruis. Brouwerij La Marine was ook  gekend onder de naam Schaeverbeke.

Brouwerij La Marine werd in 1894 gesticht door Leon Schaverbeke, zoon van Joannes Baptist die eigenaar was van de stokerij 't  HAMERKEN in de Langestraat.  De volgende eigenaar was weer een zoon van een brouwer.

Etienne Van Houtryve kreeg deze brouwerij van zijn vader Oscar die de brouwerij Den Os bezat. Hij probeerde zoals zijn broer de Bourgogne van Vlaanderen te brouwen, doch dat is hem blijkbaar te fataal geworden, want in 1921 werd het brouwen stopgezet.  Brouwerszonen waren er blijkbaar genoeg, want nog geen twee jaar later stond hier Antoine Monteville aan de roerkuip, de zoon van brouwer Leon Monteville van 't Breydelkine uit de Smedestraat.

Niemand wist dat deze gebouwen amper vijftig jaar zouden rechtstaan. Eens dat de namaakgebouwen van het Boergondisch Kruis verrezen, was een bladzijde van de Brugse brouwerijgeschiedenis definitief omgeslagen. Alle sporen zijn gewist.

Voor we deze twee brouwerijen van de Wollestraat wat beter kunnen situeren langs de Rozenhoedkaai, kunnen we wel de nieuwe Bourgogne des Flandres even gaan proeven in de nieuwe huisbrouwerij van de John-Martin-group in de vlakbij gelegen Kartuizerinnenstraat nummer 6.  Meer info vind je hier.

Dan lopen we de drukke Wollestraat maar door om links over de Nepomucemusbrug van het klassieke Brugse uitzicht te genieten op de Rozenhoedkaai, vlakbij het oude en gezellig cafeetje Klein Venetië.  Hier ontsluieren we onze twee beschreven vliegen in één klap.

De schoorsteen welke rechts tegen de halletoren aanleunt, hoort bij het onderstaande gebouw, en dat was de brouwerij Den Erckel die we reeds van de andere kant zagen.

De linkse twee uitspringende houten gevels waren in hun oorsprong eveneens een brouwerij.  Brouwerij La Marine had eveneens zijn ingang in de Wollestraat. Om het wat beter te kunnen zien draaien we de klok even terug.

Op een zicht uit 1911 langs de Rozenhoedkaai zien we duidelijk de brouwerij en mouterij Leon Schaeverbeke. Het gebouw werd gezet volgens plannen van architect Etienne Timmery.  Droom even weg hoe het 100 jaar geleden moet geweest zijn.

Hieronder nog een galerij met meer foto's en uitleg over bovenstaande gegevens.
Klik op een foto om de ganse galerij in het groot te zien.

Extra foto's: 
Rozenhoedkaai 1925
Rozenhoedkaai 1993
Rozenhoedkaai 1920
Rozenhoedkaai 1905