Café Vlissinghe

een eeuwenoud café

sinds 1515

Blekerstraat 2
nr. 15 op de wandelkaart van Brugge
Wandelkaart: 
Ingang café Vlissinghe
Vlissinghe tuin 1983 vroegere voorgevel
Vlissinghe interieur 1893
Vlissinghe interieur 2015

Vanuit de Blekerstraat hebben we een enig stadszicht tussen de huismuren van deze smalle straat. Op het einde van het straatje zien we de achterkant van het woonhuis van de Aigle-familie De Meulemeester. We bevinden ons nu voor de vroegere dienstingang van de aloude herberg Vlissinghe. De hoofdingang was in de Strostraat erachter. Dit deel werd in de loop van de geschiedenis verkocht, en in de tuin ziet men de werkelijke voorgevel van café Vlissinghe. Die langsgevel is 17de-eeuws en bemerk de overdekte ingang. Nu Jupiler, eertijds een café van AIGLE BELGICA.

De naam Vlissinghe heeft niets met de haven van Zeeland te maken, maar is afgeleid van het oude woord Vlis, een waterplas in een bodemkom naast een hoge duin of blekker. Sedert 1515 is hier ononderbroken meer dan vijfhonderd jaar lang, dag in dag uit, bier geschonken. Het interieur is zo intact mogelijk gebleven en straalt nog steeds de rust uit die het al eeuwen draagt. Het is het moment om op onze wandeling even te verpozen en een eerste deel brouwerijgeschiedenis even door te slikken. In de zomer kan dit op het terras en de tuin achteraan, waar menig literair genootschap vergaderde of op de bolbaan speelden.

De kunstkring Kunstgenegen had hun lokaal in café Vlissinghe en werd gesticht in 1894 en bestond hoofdzakelijk uit oud-leerlingen van de Brugse Academie. Zij verzamelden kunst in het kleine zaaltje in de tuin dat daardoor Klein Museum werd genoemd. Ze gaven ook lezingen en concerten waarvan hier een uitnodiging bij de foto’s zit.

Het was van 1986 geleden dat de geschiedenis van ‘Vlissinghe’ in een boek werd beschreven. Toen publiceerde Eduard Trips, volkskundige en stamgast van Vlissinghe, een boek dat vandaag nog altijd een referentiewerk is voor dit stukje lokale geschiedenis: Café Vlissinghe 1515-1985: een eeuwenoude herberg.

Met de nieuwe publicatie  500 jaar Café Vlissinghe  breien de initiatiefnemers dertig jaar later een vers hoofdstuk aan de geschiedenis van ‘Vlissinghe’. Het feestjaar leverde immers heel wat nieuwe foto’s en prentkaarten op, alsook extra verrassende verhalen en zelfs enkele onverwachte ontdekkingen. De gekende geschiedenis blijft de leidraad. Zes Brugse auteurs (Brigitte Beernaert, Jan D’Hondt…) verwerkten de gekende feiten en nieuwe sporen samen tot zes boeiende essays.

Als je meer wil weten, is het boek te koop in café Vlissinghe. Santé…. En groetjes aan Bruno en Grietje!

Café Vlissinghe heeft over de eeuwen heen honderde mooie herinneringsfoto's, hier een selectie.
Klik op een foto om de ganse galerij in het groot te zien.

Extra foto's: 
Boek CAFÉ VLISSINGHE 1515-1985
Boek 500 jaar Café Vlissinghe 2016
Situering Café Vlissinghe
Blekerstraat,links achter Rococohuis 1993
Tuin 1993, boven de kraan verbouwingswerken bureel Aigle-Belgica
Interieur pentekening Kris Herteleer
Vlissinghe interieur 1993
Tuin 1900 op balkon Uitbater Emile Vermeulen
Ingang 1928 met uitbater Charles De Deyne
Glasplaat 1895 met groepsfoto van KunstGenegen
Interieur met stoof
Uitnodiging Recital 1899
Het museetje van Vlissinghe 1898