Paleis van de Heren van Gruuthuse

Museum

Dyver 17C
nr. 32 op de wandelkaart van Brugge
Wandelkaart: 
Pentekening Kris Herteleer 1983
Paleis van de heren van Gruuthuse
Lodewijk van Gruuthuse
zilveren schaal met embleem van de brouwers
Houtreliëf het brouwen 1800

Via de Dyver is het maar een kleine stap naar één van Brugge's grootste toeristische trekpleisters: GRUUTHUSE, museum van 500 jaar Brugse geschiedenis in historische objecten.

De bekendste eigenaar van het Gruuthusepaleis was Lodewijk van Brugge (1422-1492), heer van Gruuthuse, prins van Steenhuize, heer van Avelgem, Haamstede, Oostkamp, Beveren, Tielt-ten-Hove en Spiere en Graaf van Winchester.

Hij was raadsheer en vertrouweling van Karel de Stoute en Maria van Bourgondië en groot bibliofiel. Via erfenissen en aankopen had Lodewijk van Gruuthuse verschillende heerlijkheden in bezit die hem de nodige inkomsten verschaften. Een andere belangrijke bron van inkomsten was de taks die hij mocht innen op elke ingevoerde of lokaal gebrouwen ton bier – het ‘gruutgeld’.

Ik ga je hier niet wijs maken dat dit een brouwerij is, want stilaan weet iedereen wel de binding tussen Gruuthuse en ons bierverleden. Om ons bier nu smaak en bitterheid te geven komt er hop bij te pas. Vóór 1400 wist men echter nog niet van het bestaan van hop, dan gebruikte men een mengsel van kruiden en bloemen. Dit mengsel noemde men GRUIT of GRUUT. Reeds in de 11de eeuw was de verkoop van gruut een recht dat alleen de vorst toekwam. Zo ontstond het gruterecht waardoor niemand bier mocht brouwen zonder aan de heren van Gruuthuse deze belasting te hebben betaald.

Het gruterecht werd een gewone verbruiksbelasting die uitgroeide tot de accijnsbelasting van vandaag.

Gruuthuse verloor zijn functie, werd een tijd de berg van barmhartigheid en uiteindelijk museum.

We vinden er volgende bierresten: een zilverplaat met brouwersembleem en een houtsculptuur die het brouwproces voorstelt rond 1800 behoren tot de museumcollectie.

Op de site van Gruuthuse staat sinds 2019 een fonkelnieuw onthaalpaviljoen. Dit is het informatieve hart voor bezoekers van Musea Brugge. Je vindt er tickets voor het Gruuthusemuseum, al dan niet in combinatie met de Onze-Lieve-Vrouwekerk, maar ook voor onze andere locaties zijn tickets en informatie beschikbaar. Deze hedendaagse ingreep geeft het plein de vroegere beslotenheid uit de hoogdagen terug.

We verlaten Gruuthuse via O.L.V.Kerkhof Zuid, dwarsen de Katelijnestraat en lopen de poort van het oude St.-Janshospitaal binnen. Dit is ook de toegang tot het Memlincmuseum.

We gaan links over het terras van taverne "Promenade" en daar hebben we een prachtig zicht op onze volgende levende brouwerij. De windkap van de mouterijtoren draait fier tussen de feestrijke vlaggen.

We steken door naar de Walplaats.

Hieronder nog een galerij met meer foto's en uitleg over bovenstaande gegevens.
Klik op een foto om de ganse galerij in het groot te zien.

Extra foto's: 
Bierviltje Aigle-Belgica
Gevel Gruuthuse 1993
Luchtfoto Gruuthuse 1980
Nieuw onthaalpaviljoen voor de Brugse musea 2019