Mouterij Den Arend (Aigle-Belgica)

1880-1968

Potterierei 15
nr. 9 op de wandelkaart van Brugge
Wandelkaart: 
Pentekening Schipperskapel 1796
Zicht op de Potterierei 1960
Zicht vanop de Snaggaardsbrug / rechts de mouterijtoren 1982

In de oude Schipperskapel en enkele aanpalende woningen, die nu verdwenen zijn door het Hotel de Medici, werd door Antoine De Meulemeester in 1880 langs de Potterierei een mouterij opgestart. De schepen kwamen via de Dampoort de stad binnen, om hier aan de Potterierei hun gerstegraan te lossen. De mouterij was nog actief tot in 1968. Vanaf 1985 is het straatbeeld langs de mouterij drastisch veranderd. De oude muur van de mouterij viel uiteindelijk toch in duigen, en het naburige St- Leocollege kon ook uitbreiden. De schipperskapel en enkele oude cafés moesten wijken voor een hotel.

Pentekening van de Schipperskapel uit 1796. De kapel werd in 1425 door de schippersgilde ingewijd. Achteraan zien we het godshuis voor de weduwen langs "bachten 's Carmers Choor', nu Elisabeth Zorghestraat, waar we straks zullen komen. Tijdens de Franse omwenteling werd het ambacht der Schippers ontbonden, de kapel kreeg nog een tijd een andere religieuze bestemming maar werd uiteindelijk in 1873 ontwijd en door brouwerij Den Arend als mouterij ingericht.

We kijken naar een foto van de Potterierei omstreeks 1960 naar het Noorden gezien. Achter de eerste twee gevels. welke in 1931 werden gesloopt voor uitbreiding  van het St.- Leocollege, zien we een mouterijschouw. De mouterij zelf was in de gewezen Schipperskapel en de drie aanpalende huizen ondergebracht.

Via de vele oude foto’s zien we hoe deze buurt van de Snaggaardsbrug in enkele decennia veel veranderde.

Hieronder nog een galerij met meer foto's en uitleg over bovenstaande gegevens.
Klik op een foto om de ganse galerij in het groot te zien.

Extra foto's: 
Muur van de mouterij 1955 (oude Schipperskapel)
zicht op de Poterierei naar 't zuiden 1946 mouterijtoren achtergrond
Afbraak van de mouterij
Afbraak mouterij 1985
Zicht op mouterij vanop de Snaggaardsbrug 1976
Verdwenen mouterij 1990 gebouw St.-Leocollege
Potterierei 15 Hotel de Medici 2010