Hoofdstuk 4

Brouwzaal 1982 De onervaren broederlijke brouwers stelden zich geen vragen, en volgden nauwlettend het  recept van de Vliegende Brouwkabouter. Het beginrisiko was niet groot want het eerste brouwsel zou beperkt blijven tot 49 liter.

Na het koelen van de wort werd heel voorzichtig de zelfgekweekte Sachromises Cervicae Chouffelensis er aan toegevoegd. De vloeistof begon te gisten en te borrelen, daarna volgde de lagering en na enkele dagen vulden ze 75cl champagne flessen en stopten die met een echte kurk. Dan belden ze naar Don Pérignon in het Franse Reims, en deden perfect wat deze Benedictijnenmonnik zei.

Eerste fles met etiket. De eerste fles kon 66 dagen na het brouwen worden geproefd. Pierre en Chris, de onervaren broederlijke brouwers probeerden heel voorzichtig die allereerste fles te openen.

Voorzichtig… Boem Knal ! De kurk vloog met volle kracht van de fles met een enorme knal en het Bier schoot als een  Trevifontein tot in Rome. Toch bleven er nog enkele slokjes in de fles, die gretig hun weg vonden via het glas naar de nieuwsgierige smaakpapillen van de jonge brouwers.

De Vliegende Brouwkabouter had de knal gehoord. Ze knallen me op, dacht hij en keerde zijn bok en vloog in een spoedtempo terug naar Achouffe. In minder dan 2 chouffen stond de Vliegende Brouwkabouter oog in oog met de broederlijke brouwers. De kabouter keek verwonderd naar de trillende knieën van de beginnende brouwers en vroeg : En wat hebben jullie ervan gebrouwen ?

Chris en Pierre keken uitnodigend naar de twee uitgeschonken glazen en vroegen aan de kabouter om eens te proeven. Deze hief het glas met beide handjes, dronk een slok, glimlachte gelukkig, knikte en knipoogde naar de nieuwe Chouffebrouwers en verdween op zijn vliegende bok.

logo Als erkenning besloten de twee brouwers om de Brouwkabouter te vereeuwigen op al hun Chouffelaria. Sedert dan prijkt de Chouffekabouter op alle etiketten, flessen en glazen, en alle promotiemateriaal. enz.

Beste Biertoerist, mocht je ooit op het plateau van Baraque Fraiture komen, om te wandelen of te skiën, denk er aan dat dit ooit het hoogste punt van België was. Drink een CHOUFFE en kijk wijds in de lucht. Misschien zoemt de Vliegende Brouwkabouter  nog eens voorbij, want kabouters zijn onsterfelijk.

Klik op de foto om ze groter te zien.