Hoofdstuk 10

Yellowstone Magna bel Op zoek naar nieuwe vrienden vloog onze Brouwkabouter heel hoog het luchtruim in boven de “Spaanse bergen” van Montana. Vanop een hoogte van om en bij de 6666 meter ontdekte onze kabouter, dank zij zijn geologische en petrografische ervaring uit de grotten van Achouffe, een heel bizarre plek op het aardoppervlak gelegen rond het drie-statenpunt van Montana, Wyoming en Idaho. De gele vlek had wel een diameter van 66km en leek wel een enorme krater (caldera) te zijn van een supervulkaan. Deze caldera overlapt twee oudere caldera’s tot Nevada, ten Zuidwesten. Yellowstone Vulcano hotspot Na enige studie kwam onze Brouwkabouter er achter dat in de geschiedenis van de aarde zich daar al driemaal een immense uitbarsting heeft voorgedaan. Twee miljoen jaar geleden, 1,2 miljoen jaren geleden en de laatste een goeie zeshonderdduizend jaar geleden. Onze kabouter had snel uitgerekend dat gemiddeld om de 666.666 jaar dit vreselijke natuurverschijnsel zich herhaalde. Dan zou de stuwing van meer dan 6.666km³ magna (lava & geelgloeiende stenen) de aardkorst breken, en tot honderden kilometers ver de aarde met een meer dan 2 meter dikke laag as bedekken.  Geiser Een vulkanische winter zou het hele Noordelijk halfrond catastrofaal teisteren. Toch positief denkend maakten de Amerikanen daar een park van in hun eigen superlatieve stijl. Yellowstone National Park is het oudste (1/03/1872) en het grootste (8983km²) park van de Verenigde Staten, en vanaf 1978 ook nog UNESCO werelderfgoed. De geisers van de streek werden letterlijk en figuurlijk een uitlaatklep die het verdere leven warmhartig besproeide.

Sitting Bull Ook onze Brouwkabouter was geen doemdenker en hij zocht opnieuw vriendschap met de plaatselijke bevolking. Zo kwam hij terecht bij het opperhoofd van de Hunkpapa Sioux indianen. Zij waren ook bekend als het Volk van de zeven Raadsvuren (Očhéthi Šakówiŋ) die het Bisonvlees eerst heel traag bekeken en bestudeerden, om het dan tot een topgerecht klaar te maken, waar chefs van vandaag een punt zouden kunnen aan zuigen. Hoewel de séance bij een pauselijk of koninklijk decreet er helemaal niets mee te maken had, kreeg het opperhoofd toch de naam Sitting Bull. Onze Brouwkabouter vroeg om niet alle verhalen prijs te geven van zijn belevenissen met Sitting Bull, want dit zou het doel van dit belangrijke brouwverhaal overschaduwen. Dus geen Buffalo Bill’s Wild West Show, geen Slag bij de Little Bighorn, geen mystieke Ghost Dance, maar het leven in Yellowstone.

Onze Brouwkabouter trok met Sitting Bull de wilde natuur in. We wisten al van het bestaan van enorme kudden Bisons in de weidse vlakten nabij de Rocky Mountains, maar Sitting Bull vertelde over nog veel andere dieren in Yellowstone park. Jackalopes crossing Er leven onder andere verschillende berensoorten, herten, coyotes, wolven, fazanten, hazen (jackrabbit) en antalopen (oud Engels woord voor antilope). Een wilde kruising tussen deze laatste twee soorten zou in vroegere tijden een jackalope hebben gebaard. De jackalope wordt omschreven als een haas met een gewei en in sommige gevallen een staart van een fazant. Onze kabouter droomde er van om een echte jackalope te ontmoeten. Bull vertelde hem dat hij heel voorzichtig moest te werk gaan. De dieren zouden erg schuw zijn, tenzij je ze bewust zachtjes benadert. Ga niet lopen voor een jackalope! Hun melk zou helend zijn voor verschillende medische kwalen. Jackalopes zouden in staat zijn een discotheek aan verschillende geluiden te kunnen verklanken, en zelfs de menselijke stem kunnen imiteren. En op een dag gebeurde het.

 Vroeg in de ochtend, op vrijdag de 13de van de kaboutermaand in het Chouffejaar 666+6, stond onze Brouwkabouter in het Yellowstonepark oog in oog met een stevige uit de kluiten gewassen jackalope.

Jackalope meets ChouffeHallo, ik ben Chouffe” zei onze kabouter.

“Hallo, ik ben Jackalope” zei de jackalope.

Het was liefde op het eerste gezicht. Chouffe en Jackalope besloten om een tijd samen te blijven en plannen te smeden. Daarop besloot Sitting Bull geen stokken in de wielen te steken, en vluchtte met zijn stam naar Canada, na eerst vlug een oorlog te hebben uitgevochten tegen de 7de cavalerie van Generaal Georges Custers.

Jackalopebier met Geiserwater Jackalope vertelde aan onze kabouter dat hij al een lange geschiedenis achter de rug had. Oorspronkelijk konden de Jackalopes geen enkel geluid maken, en zeker niet praten. Maar hoe meer ze van het warme water dronken van de geisers, hoe meer hun stembanden ontwikkelden tot ze alle mogelijke geluiden konden nabootsen, zelfs de menselijke stem. Het warme water van de geisers ontwikkelde voor hen een creatieve geest en ze hadden toen reeds spiritueuze dromen. Onze Chouffekabouter kreeg plots een déjà-vue, en herinnerde zich dat hij in een heel ver verleden een gelijkaardige situatie beleefde. Het plateau van de Baraque Fraiture doorkliefde zijn pientere hersenen. De Cédrogne-bron van weleer besproeide zijn brouwersverlangen dat als een vulkaan uitbarstte in een nog nooit gezien enthousiasme, hij wees naar een geiser en riep :  “Ik zal jullie helpen!” .

Areabier Jackalope Nog voor het woord “helpen” zijn echo uit de caldera terug hoorde  verzamelde Jackalope in een mum van tijd al zijn vrienden en trok met onze Brouwkabouter met zijn vliegende bok naar de dichtstbijzijnde geiser. Chouffekabouter proefde van het warme water, knikte overtuigend en haalde het duizenden jaren oude recept boven om een echt en onvervalst Chouffe-bier te brouwen. En ze gingen aan de slag. Alle Jackalopes van de streek kwamen helpen. Onze Brouwkabouter was in zijn sas, want met het warme water van de geiser bespaarde hij heel wat energie. Hij maakte van de Jackalopes de meesterbrouwers van de streek en het Wilde Westen en inspireerde elke Amerikaanse craft brewer om voortaan Jackalopesbier te brouwen.

Tenaya Creek Jackalope Niet alleen de Jackalopes, maar ook hun bier, werd algemeen erkend als een super product van de streek. De staat Wyoming zal in 1965 de naam “Jackalopes” officieel vastleggen, en het plaatsje Douglas werd hun “thuis” genoemd.

Jackalope Brew Company De Jackalopes zijn nu zo vergroeid met de Amerikaanse folklore, mythes en warmhartige legenden dat hun bieren en de Chouffebieren fier naast elkaar hun grootsheid mogen vieren. Chouffe en Jackalope blijven vrienden voor het leven, enfin toch tot het jaar 6666 van de Chouffekalender.

Klik op de foto om ze groter te zien.