Epiloog

In de eerste plaats wil ik Chris d’Achouffe, Prof. Arnoldus GoedBier en Cathy de Vertaalster bedanken voor het idee, de literaire spirit en de omfloerste vertaling van een deel van mijn avonturen voor en tijdens mijn Amerikaanse periode.

Berlinde De Bruycker, SMAK Gent Jackalopes zijn helaas met uitsterven bedreigd. Daarom krijgen de mythes en legenden rond dit sympathieke wezen meer en meer aandacht. Verontrustend nieuws is dat bij deze menselijke dieren een verstoring van de hormoonhuishouding, bijvoorbeeld door een beschadigde balzak, leidt tot afwijkende geweien. Castratie leidt tot afworp van het gewei, dat na een tijd teruggroeit, maar dan in een afgrijselijke, weerzinwekkende vorm. We zouden die beesten best gerust laten.

Er zouden evenwel reeds hazen rond zwerven die geïnfecteerd zijn met het papillomavirus, een aandoening die zorgt voor de groei van hoornachtige tumoren op verschillende plekken van het lichaam.  Het drinken van Chouffebier heeft hierbij een miraculeuze remediërende werking en als neveneffect groeit bij hazen een roodkleurig stevig vel tussen de oren, dat duidelijk doet denken aan een kaboutermuts. Daarom kregen deze wezens de naam: ChouffeHaas (JackChoufRabbit) .

ChouffeKabouter & JackChoufRabbit

En waarom de Jackalopes niet langzaam vervangen door Chouffehazen, dit komt het wereldbeeld wellicht ten goede. De toekomst is aan ons.

De vliegende Brouwkabouter

Marcel Chouffe
Brasserie d'Achouffe
B-6666 Achouffe

[Vers 61 “Mais je te le redis Chauffe Marcel Chauffe” uit  het chanson Vesoul (Haute-Saône 1968) van Jacques Brel (1929-1978)]

 

Klik op de foto om ze groter te zien.