Molenmeers & Sint-Annakerk

Sint Annaplein

nr. 6 op de wandelkaart van Brugge
Wandelkaart: 
St.-Annakerk vanop de Sint-Annabrug
Molenmeers 30-34 jaar 1900
De dorstigen laven /één der 7 werken van barmhartigheid

Wat verder in de Molenmeers, bij nummer 30-34 enkele prachtige gevels uit de 17de eeuw. Bij een foto uit1900 zien we rechts een trapgevel uit 1657 met in de rondbogen van de verdieping de uitbeelding van Geloof, Hoop en Liefde. In 1913 werd de barokke ingang verplaatst naar de volgende woning.
In de tweede gevel worden de 7 werken van barmhartigheid voorgesteld. Zoek maar eens De dorstigen laven, want dit kadert volledig in onze wandeling.

Via de Joost De Damhouderstraat vinden we in de St.-Annakerk onze volgende biertrofee. De veelkleurige brandvensters uit 1891 werden na de eerste oorlog te donker bevonden, en men plaatste in 1936 de huidige brandramen. Deze stellen, buiten de schilden van Paus, Bisschop, kloosters en weldoeners, ook deze van de ambachten voor. De gilde van de brouwers kon daar zeker niet in ontbreken. Het laatste brandglas achteraan links in de kerk maakt ons dit duidelijk.

Naast de kerk bevond zich vroeger op de hoek van de Damhouderstraat een typisch café om na de plechtigheden in de kerk er toch één op te drinken. In1980 was de naam van dit café nog Sint Barbe, hoe men daaraan kwam is nooit achterhaald. Op de foto uit 1970 zie je nog de bierreclame van BAB (Bieren Aigle Belgica), de grootste brouwerij van de stad geweest, die straks ons pad zal kruisen. Nu is het taverne Sint-Anna geworden,een waardige naam op deze plaats. Want na de kerkdiensten wordt nog wel eens een vaatje verzet. Zegt het spreekwoord niet "Uitvaart, Zuipvaart"? Bij geboorte, plechtige communie, huwelijk, begrafenis, processies en bedevaarten moest het bier dienen ofwel om de vreugde beter te uiten of om het verdriet te verzachten. Het bier kon ook dienen om de dorst te lessen, om door te spoelen, om de maag te doen keren, om geen droge lever te hebben of omdat het geld in de zak danst.

We verlaten de Sint- Annakerk via de St.-Annakerkstraat met deze wijze raad van Bredero:

Die wel drinkt, slaapt goed.
Die goed slaapt, zondigt niet.
die niet zondigt, zal in de hemel gelukkig zijn.

Hieronder nog een galerij met meer foto's en uitleg over bovenstaande gegevens.
Klik op een foto om de ganse galerij in het groot te zien.

Extra foto's: 
Huis met afbeeldingen van de 7 werken van barmhartigheid
7 werken van barmhartigheid 1993
Geveltop 7 werken 1993
Molenmeers 2 van de 7 werken...
Café St.-Barbe 1970 naast de kerk
Café St.-Anna 2012 naast de kerk
oude postkaart St.-Annakerk
Brandglas achteraan links in de kerk
Detail brandglas met embleem van de brouwers
Zicht van de kerk vanop de St.-Annabrug